f EXPANDAREA TISULARA - chirurgie estetica - portal -
vizitatori:
 

Selecteaza Operatia

Abdomen
Riduri si pleoape
Barbati
Botox
Buze
Cicatrici
Expandarea
Remodelarea barbiei
Penis
Implantul de testicul
Lifting de san
Lifting facial
Liposcutie
Reducere de san
Urechi - remodelare
Reconstructie de san
Peeling chimic
Peeling facial si chirurgia laser
Marirea de san
Nas - remodelare

Google


cauta in portal

 

SITURI PARTENERE

Chirurgie plastica  

www.chirurgie-estetica.ro

www.rinoplastie.com

www.cosmetic-surgery.ro

www.cosmetic-surgery-europe.com

O 9 zi

 

EXPANDAREA TISULARA- CHIRURGIE-ESTETICA.RO

Chirurgia plastic„ este o specialitate ce poate modela si reconstrui corpul uman. Procedurile care rezolva sechelele cauzate de accidente, boli sau din nastere, se numesc reconstructive. Cele care schimba sau imbunatatesc aspectul sint numite estetice. Aceasta brosura explica expandarea tisulara. Poate nu va raspunde la toate intrebarile dvs., dar va va ajuta sa intelegeti notiunile de baza, cum va poate ajuta si la ce riscuri va expuneti.

Ce este expandarea tisulara? Expandarea tisulara a fost folosita pentru prima data la reconstructia de sin, dupa mastectomie. Astazi, utilizarea sa a crescut, incluzind repararea tegumentului distrus de traumatisme, excizia tumorilor sau chiar defecte din nastere. Uneori este folosita in scopuri estetice, ca in cazul implantelor de sin sau rezolvarea alopeciei. Cind este implicat un defecvt mai mare, expandarea tisulara se face in mai multe etape. Un balon de silicon este implantat sub piele, de obicei adiacent ariei ce urmeaza a fi reparata. Balonul este gradual umplut cu o solutie salina, timp de saptamini sau luni, perioada in care organismul va raspunde in diferite moduri. La inceput, semnele arata subtierea pielii (reactie la presiune); in acelasi timp strtul de tesut subjacent pielii se subtiaza datorita presiunii exercitate de balonul umflat. Corpul dezvolta o reactie cicatriciala in jurul balonului, adaugindu-se aspectului de "prea plin". Cind pielea s-a expandat la gradul dorit, balonul este indepartat impreuna cu tesuturile deformate. Tegumentul este repozitionat si suturat, acoperind defectul. In final, la 5 luni dupa ce expanderul a fost indepartat, stratul superficial al pielii se subtiaza, stratul profund se ingroasa si capsula cicatriciala se dizolva. Expandarea mai rapida este posibila cind aria de inlocuit este mai mica. In aceste cazuri, tesuturile sanatoase pot fi expandate imediat, intraoperator. Aceasta tehnica, intinde pielea existenta, in loc de a se crea piele noua asa cum se intimpla intr-un proces gradat. Oricum, rezultatul e acelasi: tesut sanatos suficient pentru a acoperi defectul. Chirurgul dvs. va va explica fiecare procedura.

Cine poate beneficia de expandare tisulara? Copiii nou nascuti, persoane peste 70 de ani, barbati si femei de toate virstele, pot beneficia de expandare tisulara, deoarece poate fi folosita pentru a reconstrui aproape orice parte a corpului. Exista citeva metode de utilizare a expanderelor tisulare:

SINI- Pentru reconstructia sinului dupa mastectomie, cind nu exista suficienta piele pentru un implant permanent de marime corespunzatoare, pentru simetria corpului. In timp ce unii chirurgi si pacienti incep expandarea dupa ce sint siguri ca nodulii limfatici nu sint atinsi de cancer, altii introduc expandere tisulare imediat, in timpul mastectomiei. Odata ce s-a creat suficient tesut in plus, expanderul este inlocuit cu un implant permanent. La unele femei, insa, la care este greu de gasit un implant simetric cu sinul restant, se lasa expanderul pe loc. Odata ce expanderul este umplut pina la marimea dorita, valva si tubul de conectare sint indepartate. Expandarea tisulara se poate folosi pentru a trata tinere femei care au deformatii congenitale de sin. Daca pacientele sint inca la pubertate, expanderul este lasat pe loc pina cind sinul este comlet dezvoltat, de obicei pina la 18-19 ani. Apoi se indeparteaza si se plaseaza un implant permanent. Acest tratament precoce ajuta tinerele paciente sa-si rezolve problemele psihice datorate diferentelor intre cei doi sini. A treia utilizare este pentru maririea sinilor. In timp ce majoritatea pacientelor sufera operatia de marire de sin fara expandare, acelea care au prea putin tegument pentru a cuprinde implantul, pot beneficia de aceasta procedura.

SCALPUL - Expandarea tisulara este de multe ori alegerea de electie pentru rezolvarea chirurgicala a alopeciei (calvitiei). Motivul este acela ca: scalpul este unic in ceea-ce priveste crestera parului, astfel incit este greu de inlocuit cu piele din alta parte a corpului. Deoarece nu se produc noi foliculi de par in timpul expandarii, cei existenti se distribuie uniform pe pielea expandata, ducind la acoperirea completa cu par. Expandarea scalpului a fost folosita pejtru a ajuta oamenii cu defecte de piele datorate arsurilor sau traumatismelor. Este utilizata pentru a trata alopecia. Cind aria fara par este mica, se foloseste tehnica imediata introperatorie, repetindu-se odata sau de mai multe ori pe o perioada da 4-10 luni. Daca aria fara par este mare, majoritatea opteaza pentru transplantul de par, datorita aspectului ciudat pe care l-ar avea cu expanderul sub scalp pentru o perioada mai lunga.

CAP SI GIT - Rezultate foarte bune pentru reconstructia zonelor gitului si capului posttraumatisme sau excizie de tumori, deoarece textura, culoarea si cantitatea de par in aceste zone sint diferite de alte zone ale corpului. Cind arii mari ale fetei sint implicate, tesuturile din regiunea gitului pot fi expandate si transferate la fata.

MEMBRE SI TRUNCHI - Folosita pentru a acoperi arii ce au fost distruse de accidente, defecte congenitale, tumori, etc.

Este potrivit pentru dvs.? Virsta, conditia pielii, istoricul medical si alti factori determina chirurgul sa hotarasca efectuarea opertiei. De exemplu va va sfatui sa nu va supuneti procedurii daca pielea dvs. nu e d buna calitate.

Riscurile Operatiei In timp ce toate operatiile implica riscuri, chirurgia plastica nefacind exceptie, totusi expandarea tisulara rar este insotita de complicatii. Cel mai adesea, pacientii sint ingrijorati ca expanderul se va sparge sau va exploda daca va fi tinut prea mult timp in corp. In timp ce acestea apar rar, solutia salina cu care sint umplute expanderele poate fi absorbita in organism si expanderul se poate muta. Daca tesuturile vor fi expandate gradat, infatisarea dvs. va fi alterata cit timp expanderul va ramine pe loc. Totusi multi oameni sint dispusi sa suporte aceste inconveniente pentru un rezultat satisfacator. Singurul dezavantaj real al expandarii gradate este durata. Sint necesare doua operatii: una pentru a implanta erxpanderul si alta pentru a-l indeparta si a utiliza pielea nou formata pentru acoperirea defectului; sau in cazul reconstructieie de sin pentru a introduce implantul definitiv de sin. Iar intre operatii, pacientii se vor prezenta la cabinet pentru a li se injecta serul fiziologic. Pacientii, in final considera ca a meritat efortul.

Cum deveniti un candidat pentru expandare tisulara? Daca sinteti un candidat pentru aceasta procedura, chirurgul dvs. va va indica operatia. Majoritatea chirurgilor va vor cere sa veniti la o prima consultatie, in timpul careia va va examina si va va intreba despre istoricul dvs. medical. Va discuta cu dvs. factorii care influenteaza procedura, inluzind virsta, operatii plastice anterioare, conditia pielii si alte variabile. Va va explica tehnica folosita, anestezia si rezultatele asteptate. Vi se vor face fotografii pentru urmarirea rezultatelor. Cind va intilniti cu chirurgul dvs., intrebati-l despre tot ce va nelamureste, despre riscuri, rezultate, perioada de recuperare si costuri.Discutati despre asteptarile dvs., amintindu-va ca rezultatul dorit este imbunatatirea si nu perfectiunea! Discutati inainte de operatie pentru a va asigura ca asteptarile dvs. sint conforme cu rezultatele ce se vor obtine.

Unde va avea loc operatia? Complexitatea si durata expandarii tisulare, precum si dorinta pacientului si a chirurgului vor dicta locul unde va avea loc operatia. De exemplu, daca expandarea tisulara este efectuata dupa o mastectomie, chirurgul va implanta expanderul in sala de operatie dupa ce chirurgul oncolog a terminat de indepartat sinul canceros. daca expandarea tisulara este utilizata dupa un traumatism, procedura se va efectua fara internarea pacientului.

Cum va pregatiti pentru operatie? Depinzind de anestezia ce va fi folosita, chirurgul va poate cere sa va abtineti sa mincati si sa beti cu citeva ore inainte de operatie, si va va da instructiuni cu privire la medicamentele pe care le puteti sau nu lua. Daca fumati, veti fi rugat sa va opriti inainte de operatie, deoarece fumatul influenteaza procesul de vindecare. Apoi, veti fi rugat sa veniti la clinica cu 1-2 ore ininte de operatie, ca sa puteti fi sedat preoperator. Depinzind de cum ati ales dvs. impreuna cu chirurgul dvs., precum si de localizarea ariei de expandare, veti primi anestezie locala sau anestezie generala care va va determina sa dormiti pe tot parcursul operatiei.

Ce se va intimpla in timpul interventiei? Depinzind de locul unde va fi introdus expanderul, prima operatie nu va dura mai mult de o ora-ora si jumatate. chirurgul va face o mica incizie de aproximativ 5 cm, localizata adiacent de aria ce va fi reparata. Va introduce expanderul sub piele. Acesta e compus din 3 parti: o punga siliconica, o valva ce se autoetanseizeaza si permite chirurgului umplerea balonului cu ser fiziologic si un tub ce conecteaza aceste parti. Daca se utilizeaza expanderea intraoperatorie, expanderul este inserat normal, apoi umflat de mai multe ori pina cind pielea expandata este gata sa acopere defectul. Daca se foloste tehnica de durata, incizia va fi strins suturata, de obicei cu valva ingropata in piele pentru motive estetice si antiseptice. Cind incizia saa vindecat, de obicei in 7-10 zile, va veti intoarce la clinica pentru a injecta ser fiziologic la intervalele indicate de chirurg timp de 6-8 saptamini, depinzind de ce parte a corpului este vorba si de cita piele este nevoie pentru a acoperi defectul.Vizitele vor fi scurte. Cind pielea s-a expandat suficient, veti fi supus unei a doua operatii, in care va fi indepartat expanderul tisular impreuna cu tesuturile afectate si se plaseaza noul tesut in noua sa pozitie. Durata acestei operatii va depinde de localizarea tesutului afectat. In cazul reconstructiei sinului, va fi introdus un implant permanent.

Cum va veti simti dupa operatie? Va depinde de complexitatea procedurii. Cind se expandeaza gradat, operatia initiala cauzeaza doar un disconfort temporar ce poate fi controlat cu medicatie. Pot exista mici neplaceri la fiecare umplere a expanderului, dar vor dispare in 1-2 ore. Dupa a 2-a operatie este de asteptat un disconfort temporar ce poate fi la fel de usor controlat de medicamente.

Cind va veti relua activitatea normala? Depinde din nou, de complexitatea procedurii si tipul operatiei. Dupa operatia de implantare a expanderului, majoritatea pacientilor isi reiau activitatea zilnica in 2-3 zile. Datorita faptului ca expanderul se umple gradat, multi pacienti greu isi pot modifica programul lor obisnuit pina la incheierea procedurilor. Dupa a doua operatie, majoritatea pacientilor revin la normal intr-o saptamina si la aproximativ 14 zile tratamentul chirurgical se va incheia.

Autor:
chirurgie-estetica.ro
 
Actualizat :august 2010

 

Aceste informatii au ca scop introducerea in notiunile de bazã ale interventiei chirugicale. Aceste informatii nu se substituie actului medical sau a consultatiei si nici nu inlocuiete tratamentele de specialitate Informatiile oferite de www.chirurgie-estetica.ro sunt concepute sa vina in sprijinul, si nu sa inlocuiasca relatia existenta intre pacient /vizitator al www.chirurgie-estetica.ro si medicul sau.. Dacã vã ginditi la aceasta operatie, pentru orice nelãmurire si intrebare apelati la medicii specialisti
 
 
   

This web site is © Copyright 2003-2011 chirurgie-estetica.ro , All Rights Reserved